Roman Michalík obhájil evropské tituly

Motoklub Chrastava

Fotogalerie

Ve dnech 22.-23.9. se v okolí polského města Kielce (asi 150 km severovýchodně od Krakova) konal poslední, čtvrtý závod Mistrovství Evropy v enduru. Výprava Motoklubu odjížděla s cílem napomoci Romanovi Michalíkovi k obhajobě evropských primátů. Počasí jezdcům přálo. Slunečné dny doprovázely zúčastněné po čtyři dny, kdy se závody konaly. Jen ta mrazivá rána nebyla příjemná. Domácí jezdec (bydlící v městě Kielce) Szuster, byl odhodlaný udělat pro celkové vítězství maximum. Ani ve třídě E2 (motocykly o obsahu 250 – 450ccm) nebylo nic rozhodnuto a Ital Beconi doufal v Romanovo zaváhání.

Sobota začala dle očekávání, urputný boj a rozdíly mezi jezdci byly minimální. Jedno kolo měřilo 65 km a jezdci jej zvládli za hodinu a padesát minut První den byl start v 9 hodin a jezdce čekala 4 kola. Po prvním crossovém testu Roman vedl o jednu desetinu vteřiny, endurotest se dle pravidel v prvním kole neměřil a jezdci mířili opět na crossový test. Ve druhém kole přidává Roman na crossovém testu další 0,5 sekundy. Pak přišel měřený endurový test a první Romanův útok. Na Poláka Roman najel 3 sekundy a na Itala 5 sekund. Hned na dalším crosstestu přidal Roman na oba 5 sekund a to zamávalo s psychikou pronásledovatelů. Informace o časech měli všichni přesné a Roman již jel zbytek dne v klidu. V cíli prvního dne měl na Szustera 13 sekund a na Beconiho18 sekund. Druhý náš jezdec Jan Chábera pak za 20.místo ve třídě E1 junioři získal svůj první evropský bod. Snažili jsme se být stále maximálně připraveni na poslední závodní den. Po přípravě na příští den (kdo bude mít na starosti jaký úsek, kdo bude hlídat časy.....) a večeři se šlo spát již ve 20 hodin.

Ráno v neděli budíček v 6:30, snídaně a pak se všichni rozjeli na svá místa. V neděli se startovalo v 8 hodin a jezci měli před sebou 3 kola. Hned první crosstest ohromil doprovodné týmy. Szuster zajel 4:22,16 a čekalo se na příjezd Romana. V cíli časomíra ukazovala 4:15,56 a mohlo se pokračovat v klidu. Jenže..., nikdy není nic předem rozhodnuto. Při příjezdu Romana na poslední crosstest, nám všem (tedy Čechům) zatrnulo. Prasklé péro zadního tlumiče všechny rozpohybovalo. Okamžitě musel jeden z doprovodu s náhradní motorkou do depa, kterým měl Roman projíždět. Okamžitě z vlastní motorky vymontoval pružinu (naštěstí díl, který není zakázaný vyměnit) a po příjezdu si ji Roman vyměnil. Na vše bylo jen 10 minut, ale naštěstí se výměna zvládla. Na crosstestu s prasklou pružinou zajel Roman čas jen o 2 sekundy pomalejší než jeho konkurenti a poslední test podniku jsme jen čekali, jestli nestane žádná další nepříjemnost. A i když Roman neriskoval a nejspíše i soupeři se smířili s výsledky, kromě testu s prasklou pružinou, nejlepší časy patřily Romanovi. Pak už jen 45-ti minutový přejezd a v cíli se začalo slavit. Roman Michalík obhájil nejen titul ve třídě E2, ale opět byl i nejlepším v absolutním pořadí. Jan Chábera si polepšil a za 17. místo si připsal další 4 evropské body. V celkovém pořadí mu patřilo mezi téměř 50-ti juniory 37.místo.

Nyní čeká Romana odpočinek, regenerace (malé oslavy) a začátkem listopadu odlétá s českou reprezentací do Chile na mezinárodní šestidenní soutěž, kde posílí český trophytým.

Michal Košina