Jednání s primátorem ve věci akcií ČSAD a.s

Ing. Michael Canov

Ve středu dne 1. 7. 2009 v 16 hodin se uskutečnilo na chrastavské radnici jednání primátora Statutárního města Liberce Ing. Jiřího Kittnera, starosty Hrádku nad Nisou pana Martina Půty a mé maličkosti ve věci prodeje akcií ČSAD a.s. (viz článek: Podivné praktiky ČSAD a.s.). V této souvislosti opravuji své tvrzení o blokačním minimu ve výši 30 %. Toto minimum je 25 % a je pro minoritní akcionáře naprosto stěžejní (viz stanovy bod 10 a 11). Ovšem vzhledem k tomu, že minulý týden (aniž to jiní akcionáři jakkoli tušili) prodaly akcie nejen v článku zmíněné Hodkovice n.M., ale i Nové Město pod Smrkem, je stav akcií vlastněných obcemi (včetně Liberce) 30,01%. V případě realizace usnesení o prodeji akcií města Liberce, tj. v případě podpisu pana primátora, stav akcií vlastněných obcemi klesne na 22,88 % (30,01 – 7,13).

Výsledkem jednání je to, že pan primátor pozve všechny akcionáře z řad obcí (ještě v červenci) na společnou schůzku, kde budeme společně usilovat o dohodu, že zbývající akcionáři z řad obcí (včetně Statutárního města Liberce) budou držet svých 30,01 %. Tzn., že v případě dohody navrhne pan primátor na nejbližším zasedání zastupitelstva revokaci usnesení. V případě, že k dohodě nedojde (nebo nebude možná, protože do té doby prodají některá další města) budou nejen pro zbylé akcionáře jejich akcie bezcenné, ale především nebude existovat žádná možnost zabránit majoritnímu akcionáři v jeho rozhodnutích dle stanov (především 10d a 10e) s těžko předvídatelnými následky a důsledky.

Poznámka závěrem – bohužel musím rozšířit své mínění o podtrhu uvedené v původním článku i na výše uvedené obce z řad původních akcionářů, kteří též svým kolegům za zády provedli rozhodnutí o prodeji a též na několik vesnic, kteří toto (byť s nepatrným množstvím akcií) zcela nepozorovatelně učinili již dříve.

Zároveň jsem velmi rád registroval úsilí řady zastupitelů Statutárního města Liberce (e-maily, telefony, osobní jednání) v čele s panem primátorem o nápravu toho co se stalo, tj. o revokaci přijatého usnesení a o zachránění blokační minority obcí v ČSAD a.s.

V Chrastavě dne 1.7.2009, 17.46 

Ing. Michael Canov, starosta


Příloha:

Výsek ze stanov ČSAD a.s., bod 10 a 11


Související články:

Podivné praktiky ČSAD Liberec, a.s. ze dne 26. června 2009 

Jednání s primátorem ve věci akcií ČSAD a.s ze dne 1. 7. 2009

Vyjádření ke stanovisku majoritního akcionáře ve věci akcií ČSAD a.s. ze dne 2.7.2009

Napadení platnosti dosavadních převodů akcií ČSAD a.s. (3.7.2009) ze dne 3.7.2009


Média:

Právo (1.7.2009): Prodej akcií ČSAD rozezlil malé obce

Mediafax: Valná hromada ČSAD Liberec neschválila rozdělení společnosti

Česká televize (1.7.2009)

Liberecký deník (2.7.2009): Liberec nás podvedl, tvrdí obce

ČT 24 (2.7.2009)

Liberecký deník (3.7.2009): Starostové jednali s primátorem o akciích ČSAD