Srpen 1968 v Chrastavě

21. srpen 1968 v Chrastavě

Chrastavák a pracovník ČT pan Daniel Růžička připravuje do Chrastavských listů a na webové stránky města podrobnou analýzu srpna 1968 v Chrastavě na základě městské kroniky a zápisů z tehdejšího MNV (oboje dnes uložené v archivu v Liberci). V tuto chvíli tj. dne 21. srpna 2009 zveřejňujeme výňatky z městské kroniky tak, jak je pan Daniel Růžička objevil a připravil. Vypovídají o mnohém.

21. srpna 1968. V ranních hodinách zavládlo v celém městě velké vzrušení všech obyvatel. Pod dojmem zpráv z rozhlasu se mnozí dělníci nedostavili na směnu a ve většině továren se zastavila práce. Nervozita se projevila zvláště zvýšenými nákupy, takže brzy došlo k nedostatku některého zboží. Vzrušení stoupalo, přestože Chrastava se nestala průjezdním městem vojsk států Varšavské smlouvy.

22. srpna 1968 nedošlo ještě k uklidnění, ačkoliv ani v tomto dni neprošla Chrastavou žádná vojska Varšavské smlouvy, která se zúčastnila na internacionální pomoci naší republice přímo ohrožené kontrarevolucí. Vinu na udržovaném neklidu měl zvláště rozhlas, který nepřetržitě vysílal nepravdivé informace, jimiž se snažil vyvolat zvláště protisovětské nálady a postoje. K relativnímu uklidnění došlo alespoň v prodejnách NEČITELNÉ, kam z iniciativy MěstNV bylo zvláštními auty dováženo nové zboží ze skladů v Liberci. V ostatních obchodech však trvala nákupní horečka, jejíž příčinou byl strach před inflací, jejíž známky se ovšem začaly projevovat již před srpnem v r. 1968. Městský národní výbor a městský výbor KSČ permanentně zasedaly a snažily se udržet pořádek a klid v celém městě. Přesto během první noci z 21. srpna na 22. srpna bylo město zaplaveno urážlivými protisovětskými nápisy a letáky rozhazovanými z projíždějících aut. Do Chrastavy bylo dováženo i tzv. zvláštní vydání okresních novin Vpřed se zcela protisovětským obsahem. Přes panující všeobecné vzrušení nebyl ani v tomto dnu v Chrastavě nikde narušen klid a v závodech se začalo pracovat. Do nepřehledné situace vnesl poněkud větší jistotu projev presidenta republiky o svém odletu do Sovětského svazu.

23. srpna 1968. Zaměstnanci n.p. Totex uspořádali jednohodinovou stávku a protestní průvod městem. Rozhlas dál podněcoval neklid již tak dost velký zvláště zprávami o domnělých zatýkáních československých občanů a pracovníků veřejnosti, avšak mnohé z těchto informací byl nucen v zápětí pro jejich nepravdivost odvolat.

24. srpna 1968 kolem 21. hodiny projela Chrastavou tři sovětská vozidla. Bylo to vlastně první setkání obyvatel města s vojsky Varšavské smlouvy, když nepočítáme ojedinělý transportér 22. srpna, který se jen zastavil na náměstí a záhy rychle projel k Liberci. V žádném případě však nedošlo k incidentu.

25. srpna 1968 byla neděle. Pro hrubost a nekulturnost byla velká část nápisů na podnět MěstNV odstraněna. Z Chrastavy odjela toho dne skupina 20 mladých lidí (většinou studentů) do Úštěku u Litoměřic na česání chmele.

26. srpna 1968 projely během noci Chrastavou menší skupiny sovětských vojenských aut, ani tentokrát nedošlo k žádnému incidentu.

27. srpna 1968. V odpoledních hodinách učinil do rozhlasu projev president republiky o výsledku svého jednání v Sovětském svazu. Přinesl všem obyvatelům a pracujícím našeho města úlevu. Pozornost se začala obracet k denním starostem, jejichž příčinou bylo střídavé počasí v posledních dnech. Státnímu statku zbývá sklidit 100 ha ovsa, 15 ha pšenice a 15 ha směsky. Ačkoliv byli všichni statkoví pracovníci i stroje v plné pohotovosti, k dokončení sklizně bylo třeba pomoci brigádníků. Na JZD Vysoká zbývá sklidit ještě oves.

28. srpna 1968 se občané Chrastavy seznamovali s obsahem Moskevských dohod. Ve vědomí většiny vládne stále vliv protisovětského působení rozhlasu, televize a tisku. Hospodářský život všech se vrátil do svých kolejí.

28. sprna 1968 zemřel v Chrastavě jeden z nejstarších občanů Robert Böhmen ve věku 87 let. V mladších letech byl význačným příslušníkem dělnického hnutí, který se zúčastnil boje za práva dělnické třídy v době velké stávky v Klingerově továrně.

30. srpna 1968 se konalo plenární zasedání poslanců MěstNV, na kterém byli účastníci seznámeni s Moskevskými dohodami. Poslanci souhlasili jednomyslně s usnesením zasedání o normalizaci poměrů v duchu těchto dohod.

2. září 1968 byl zahájen nový školní rok 1968/69. Byl zahájen bez jakýchkoliv rušivých momentů, do služby nastoupili všichni učitelé, kteří již v přípravném týdnu učinili vše potřebné pro vyučování. Tak jako v jiná léta počali s vlastním vyučováním ihned podle pravidelného rozvrhu všem předmětům nevyjímaje ani ruský jazyk. Učitelé z Chrasty v tomto dnu nevydali žádné prohlášení.

V Chrastavě dne 21.8.2009
Ing. Michael Canov - starosta