Kovák – čtvrt roku poté

Vážení spoluobčané,

dovoluji si tímto informovat o situaci s ubytovnou Kovák čtvrt roku poté, co došlo dne 13. 1. 2010 k jejímu vyklizení:

1. Dne 14. 4. 2010 nabylo právní moci vykonatelné rozhodnutí o vyklizení Kováku ze dne 6. 1. 2010.

2. Dne 18. 2. 2010 nabylo právní moci rozhodnutí o povinnosti napojení na veřejnou kanalizaci ze dne 26. 1. 2010 (jako podmínka pro užívání stavby). Do dnešního dne mně není znám jakýkoli úkon majitele v této záležitosti (město vlastní pozemky, přes které by napojení muselo být vedeno).

3. Další řízení o uložení dalších podmínek užívání (rekonstrukce rozvodů vody a elektro, napojení na kotelnu, stavební úpravy atd.) probíhají, do doby jejich uzavření je pravomocné předběžné opatření o uložení těchto podmínek.

4. Vyhláška 1/2010 o deratizaci a dezinfekci splnila svůj účel. Krajská hygienická stanice konečně uvalila na objekt státní zdravotní dozor a majitel dal vyklidit na své náklady cca 15 velkoobjemovými kontejnery největší nepořádek a v objektu byl proveden základní úklid. Nebezpečí epidemie tak pominulo (z tohoto důvodu bude již nadbytečná vyhláška formálně zrušena).

5. Majitel podal trestní oznámení proti neznámému pachateli za rozkradení radiátorů, koupelnových baterií atd. a dalšího veškerého zařízení a za poničení rozvodů.

6. Jako starosta města jsem podal trestní oznámení na majitele za trestní čin pomluvy (obvinění starosty města z plánovaného vyhnání lidí do lesů a jejich postřílení, přirovnání mých metod s metodami německých nacistů za války řečených majitelem v rozhlasové reportáži odvysílané dne 7. 1. 2010). Po výslechu všech zainteresovaných byl spis se závěrečnou zprávou předán na Okresní státní zastupitelství k dalšímu opatření.

7. Z cca 100 vystěhovaných ubytovaných bylo původně 15 osob přestěhováno do našeho zařízení azylového typu (ostatní do ubytoven mimo katastr města). V tomto zařízení je k dnešnímu dni již jen sedm osob původem z Kováku (zbytek se odstěhoval mimo katastr města).

8. Dluh včetně penále z poplatku z ubytovací kapacity jsme již částečně exekučně vymohli (550 tisíc Kč), exekučně dále vymáháme (300 tis. Kč) a dále usilujeme o doplatek ve výši čtvrt milionu korun za ubytované načerno.

V Chrastavě dne 15. 4. 2010
Ing. Michael Canov - starosta

 

Článek související: Kovák – 2010 - finito! A nebo ne? ze dne 13. 1. 2010