Probíhají restaurátorské práce na morovém sloupu

Jak jsme Vás již informovali, městu se podařilo získat dotační prostředky z Fondu mikroprojektů Cíl 3 OPPS 2007 – 2013 na obnovu morového sloupu na náměstí. Vzhledem k tomu, že tato dotace (I. etapa) nepokrývala prostředky na celkovou obnovu památky, jsme požádali o podporu zbývající části oprav (II.etapa) Ministerstvo kultury ČR, které nám částečně vyhovělo a dotaci poskytlo, i když ne v požadované výši. Požadovaná dotace byla ve výši 373 tis. Kč a přidělená 159 tis. Kč, přičemž celkové náklady na II. etapu oprav činí 415 tis. Vzhledem k blížící se zimě a nutnosti dokončení restaurátorských prací v rámci II. etapy do konce roku (podmínka Ministerstva kultury) se zhotovitel, odborný restaurátor – Václav Snížek, okamžitě pustil do oprav a v současné době již morový sloup obepíná lešení.

Morový sloup na náměstí 1. máje – sloup se sochou Panny Marie a sousoším světců - je nemovitou kulturní památkou a její oprava probíhá pod dozorem pracovníků státní památkové péče.

Termín dokončení je rozdělen na dvě etapy, I. etapa - očištění, ošetření biocidním nátěrem a zlacení, je do půlky května 2012. II. etapa, zahrnující zejména restaurování plastik, je do konce letošního roku.

 

Mgr. Jakub Dvořák, vedoucí ORM