Zubní lékař  přece jen bude !!

V Chrastavě byli vždy tři zubní lékaři. Pro chrastavský obvod čítající cca 9 tisíc lidí (6 tisíc Chrastava + z okolních vesnic) to bylo vždy na dolní hranici potřebného. Proto jsme začali v květnu loňského roku bít na poplach, když jsme zjistili, že odchází MUDr. Jana Vlková a nepodařilo se zajistit žádného nástupce. Odpověď  VZP byla ovšem bohorovná… „vše se mění a tak se lékařská péče soustřeďuje do větších center a již neuvažujeme o rozšíření těch služeb“ (přeloženo do češtiny: „v  Chrastavě si trhněte nohou a dojížděte si do Liberce“). V praxi to pak probíhalo tak, že pár šťastlivců sehnalo v Liberci poslední volná místa, další se na VZP dozvěděli, že je volné místo například ve Smržovce a zbytek zůstal bezprizorní dodnes.

Na tomto místě musím poděkovat médiím, a to konkrétně R1 Genus (redaktorka Romana Prošková), která se věnovala speciálně Chrastavě (odkaz na článek zde, stěžejní reportáž zde) a České televizi (redaktor Milan Brunclík), který se věnoval této problematice v celém regionu (odkaz na reportáž zde).  Jsem přesvědčen, že to byla jejich zásluha, že VZP nakonec přece jen místo v Chrastavě začala nabízet.

V řádech měsíců (březen nejdéle duben) by tak měl v  Chrastavě nastoupit nový zubní lékař. Velký zájem o toto místo projevil  MUDr. Aldeeb Muhannad. Na základě tohoto zájmu vyhlásil Liberecký kraj oficiální výběrové řízení, které končí 12. března 2012.  Nemůžeme v tuto chvíli pochopitelně zaručit, že pan doktor Muhannad toto řízení vyhraje, můžeme však prakticky vyloučit, že by nevyhrál nikdo, neboť natolik jsme informováni, že víme, že pan doktor Muhannad se přihlásí určitě a že splňuje všechny zákonné požadavky (sympatický rodák ze Spojených arabských emirátů vystudoval stomatologii již v  České republice a  v současnosti pracuje na stomatochirurgii  v Liberci). 

Město Chrastava je připraveno poskytnout panu doktorovi byt a víme, že si pan doktor zajistil pronájem ordinace na středisku po paní doktorce Vlkové.

 

 

V Chrastavě dne  26. ledna 2012                                        Ing. Michael Canov

      starosta města Chrastava

 

Článek související: 4. 5. 2011 Zubní péče v Chrastavě ve vážném ohrožení

R1genus: 20.5.2011 Reportáž Romany Proškové

ČT : 24. 10. 2011 Reportáž Milana Brunclíka