Klapzubáci-Rozmajzlováci válí

Kdo by neznal slavnou Klapzubovu jedenáctku Eduarda Basse. Je to již 91 let, co knížečka o jedenáctce bratří Klapzubů, kteří pod vedením svého tatíka válcovali veškeré své soupeře, spatřila světlo světa.

Nemohl jsem si nevzpomenout na starého pana Klapzubu, když jsem zpovzdálí sledoval počínání si chrastavských fotbalistů pod vedením trenéra Petra Rozmajzla poté, co se po povodních obnovilo chrastavské hřiště. V sezóně 2012-2013 suverénně vyhráli 1.B třídu, když z 26 zápasů vyhráli dvacetkrát a prohráli jen třikrát. A nyní jako nováček 1.A třídy suverénně vyhráli podzimní část soutěže, když z 13 zápasů jich vyhráli 12. A že má trenér Rozmajzl v  týmu syny „jenom“ dva Petra a Michala (a manželku Hanu jako sponzora a neoficiálního kustoda týmu k tomu)? No a co, vždyť pro ostatní hráče je trenér Rozmajzl druhým tátou již dávno. Většinu z nich totiž trénoval již před lety jako trenér dorostu. A zde se dostáváme k problému, který mě u chrastavského fotbalu trápí. Po půl roce od někdejšího přechodu trenéra Petra Rozmajzla od dorostu k mužům dorostenecký tým v Chrastavě zaniknul. A nejen to, v Chrastavě chybí i mužstvo starších žáků. Mladší přípravka, starší přípravka a mladší žáci dobře fungují, chlapcům se věnují trenéři Roman Valeš, Vladimír Šnýdl, Pavel Henzl, Jiří Doležal, Petr Grusman, Josef Adámek a Daniel Zah, ale možnosti trénování a reprezentace města Chrastavy končí pro chlapce (v současnosti) již ve 13-ti letech, fotbalisti starší již v Chrastavě prakticky žádné možnosti nemají (ti největší nadšenci většinou hrají v Hrádku a jedinou možností reprezentovat Chrastavu pro ně představují turnaje partnerských měst), a to prostě není dobře.

Jako starosta města jsem pochopitelně rád ba dokonce jsem pyšný, jak naši Klapzubáci-Rozmajzlováci válí, jsem rád, že po popovodňové obnově hřiště v Chrastavě vznikl u mužů i B tým, ale ty chybějící veledůležité „zuby“ u mládeže mě trápí. A tak jen doufám, že spolu s obnoveným chrastavským hřištěm se postupně najdou i další Petrové Rozmajzlové, kteří dokážou „zblbnout“ teenagery v těch nejteletějších (navíc internetových) letech natolik, že se dorostenecký fotbal (a také fotbal starších žáků) do Chrastavy opět vrátí. Město v rámci možností se bude vždy snažit takovéto aktivity podporovat.

 

V Chrastavě dne 22.11.2013 Ing. Michael Canov, starosta

 

Odkazy:

Stránky oddílu kopané TJ Spartak Chrastava

Stránky fotbalu přípravky a mládeže TJ Spartak Chrastava

Harlem shake v podání chrastavských fotbalistů

 

Články související:

23.09.2013 Fotbalisté slavili devadesátiny

24.06.2012 Fotbalové hřiště je po dvou letech opět otevřeno