Sportovec Chrastavy 2013/2014

video TV Chrastava

 

Dne 24. 10. 1997 byl vyhlášen první ročník Sportovce Chrastavy 1996/1997. Pro zajímavost dopadnul tehdy takto: dívky do 10 let Nikola Tichá (přespolní běh), do 18 let Šárka Sehnoutková (zápas), chlapci do 10 let Lukáš Dlabola (zápas), do 18 let Pavel Matuškovič (kolová), ženy Kateřina Kašková (orientační běh), muži Libor Janáček (kopaná), trenér Alois Stahoň (zápas), síň slávy Emílie Švejkovská (kopaná). Jim a všem těm, kteří zvítězili v letech pozdějších, ještě jednou i po létech blahopřeji.

V pátek dne 3. 10. 2014 dospěje Sportovec Chrastavy do své plnoletosti, kdy bude na slavnostním večeru v městském kině vyhlášen jeho 18. ročník. Pochopitelně budu velmi rád, pokud bude konkurence co největší a úspěšných sportovců bude co nejvíce. V této souvislosti si však dovoluji upozornit na dva aspekty, které byly na samém počátku Sportovce, ale které se tak trochu ke škodě všech vytratily.

Sportovec není udělován za kalendářní rok (jak by taky mohl, když je po celé ty roky vyhlašován v říjnu), ale za sezónu podzim-jaro, resp. za posledních 12 měsíců od Sportovce ke Sportovci. Nějak se nám však od roku 2002 to lomítko vytratilo a je vždy udáván jen rok aktuální, což někdy vede ke zmatkům, jakoby se jednalo o rok kalendářní. Takže vězte, že i v případě, že se nám to lomítko ze Sportovce 2013/2014 vytratí a bude se psát Sportovec 2014, platí, že se jedná o úspěšné sportovce podzim-jaro, resp. za posledních 12 měsíců 2013/2014.

Podmínkou pro zařazení mezi kandidáty na Sportovce Chrastavy není bezvýhradně členství v chrastavském sportovním oddíle či nominace od chrastavské školy. Existuje řada chrastavských sportovců (tzn. občanů Chrastavy, tj. s trvalým bydlištěm na katastru města), kteří sportují za oddíly mimochrastavské, a to třeba i na reprezentační úrovni (často ve sportech, které v Chrastavě své oddíly nemají), kteří se však ve Sportovci Chrastavy neumisťují nijak, neboť je nikdo komisi, která v zastoupení zastupitelstva města o Sportovci rozhoduje, nikdo nenavrhne a komise o jejich existenci třeba ani vůbec neví. Takže shrnuji: pro nominaci musí kandidát na sportovce splňovat alespoň jednu ze dvou podmínek: a) reprezentovat chrastavský oddíl, b) být občanem Chrastavy.

Návrhy a nominace na sportovce Chrastavy nemusí předkládat jen a pouze sportovní oddíly (včetně mimochrastavských oddílů ve věci chrastavských občanů), příp. škola, ale též jednotlivci (rodiče, známí). Návrhy se podávají na tiskopisu, který lze získat ve Společenském klubu (tel. 485143348, mailto sklub@chrastava.cz či je ke stažení na webu města). Termín pro podání návrhu je od 1. července do 15. září 2014.

Jako autor dnes už vousatého nápadu z roku 1997, který jsem učinil coby tehdejší zástupce starosty, na zavedení ankety Sportovec Chrastavy, se již dnes těším na vyhlášení jejího 18. ročníku, plného úspěšných sportovců. SPORTU ZDAR!

 

V Chrastavě dne 6.12.2013 Ing. Michael Canov, starosta

 

Formulář ke stažení zde (formát .doc)

 

Přehled dosavadních ročníků (články, videa): Sportovci Chrastavy