Zbývá Andělohorská a Liberecká. Dočkáme se?

video TV Chrastava

Z krajských komunikací na katastru města Chrastava zbude Libereckému kraji po roce 2014 rekonstrukce ulic Andělohorská (od křižovatky s Nádražní po závory na Kryštofovo Údolí) a Liberecká (od náměstí po výjezdy na Liberec a Děčín).

Andělohorská je zahrnuta v popovodňových opravách jako součást Chrastavy II (je to jediný úsek, který nebyl zahrnut do již hotové akce Chrastava I od Kryštofova Údolí po Novou Ves) spolu s průtahem Novou Vsí. Nová Ves se již realizuje, Andělohorská přijde na řadu v roce příštím. Důvodem, že se akce nerealizovala již letos, byla opakovaná objížďka touto komunikací do Kryštofova Údolí. Příští rok by to však již mělo vyjít.

Liberecká nebyla a není paradoxně zahrnuta mezi  komunikace zasažené povodněmi 2010. Paradoxně proto, že právě z této ulice šly od 12.00 do 18.38 hodin dne 7. srpna 2010 do celé České republiky a Evropy zpravodajské vstupy Milana Brunclíka z České televize poté, co v 11 hodin hlavní povodňová vlna zasáhla Chrastavu. Libereckou byl také tehdy po opadnutí maxima tažen na laně hejtman, do té doby uvězněný na radnici, snažící se o návrat do Liberce. Přesto se tehdy tato komunikace nedostala na indikativní seznam krajských komunikací zasažených povodní a nové vedení kraje již nemělo technickou možnost toto opomenutí jakkoli napravit a na seznam ji dodatečně dostat. Přesto se velmi reálné řešení rýsuje. Liberecký kraj zahrnul rekonstrukci Liberecké mezi své priority I. kategorie a pokud vše půjde tak, jak má, Liberecká se dočká v roce 2015 rekonstrukce také (od náměstí po výjezdy na Liberec a Děčín). Poté se stane Liberecká ul. součástí směn komunikací mezi městem a Libereckým krajem (spolu se „starou“ přeložkou II/592).

V úterý dne 23. září 2014 navštívil Chrastavu Ing. Jan Čáp, který jako nejkompetentnější krajský úředník (vedoucí odboru dopravy) přímo z místa sdělil Chrastavanům situaci s plánovanými rekonstrukcemi obou komunikací prostřednictvím Tv Chrastava. Dle jeho vyjádření je odpověď na výše položenou otázku kladná.

 

V Chrastavě 24.09.2014 Ing. Michael Canov, starosta

 

Články související:
07.05.2014 Liberecká ul. se stala dopravní prioritou kraje
28.03.2014 Hejtman slavnostně zahájil práce v Chrastavě II a ve Vítkově