Zachráněný tkalcovský domeček – rozložený, přestěhovaný, složený

před rozložením - Chrastava  po složení - Řasnice

Město Most kdysi celosvětově proslavilo přestěhování kostela před postupující těžbou hnědého uhlí.

U nás se podařilo zásluhou pana Maršálka z Dolní Řasnice něco sice nesrovnatelně menšího, leč též velmi zajímavého a pěkného.

Chrastaváci, vzpomenete si? Na okraji zarostlého pozemku, tam kde se dnes nachází obchodní domy Penny market a Kik, přímo u silnice, stály dva domečky. Jeden byl stavebně ve zcela zoufalém stavu, ten druhý na tom byl lépe. Když bylo před deseti lety v roce 2004 rozhodnuto o výstavbě supermarketu, domečky musely pryč. Ale protože se objevil pan Milan Maršálek z Dolní Řasnice, podařilo se ten druhý domeček zachránit. Pan Mareček se svým týmem domeček dokázal rozložit, přestěhovat a zase složit. A tak kousíček Chrastavy žije dále v Dolní Řasnici.

Před koncem roku přišel od pana Marečka moc hezký dopis, kde tuto skutečnost oznamuje. Přetiskujeme ho zde v plném znění:

 

Ing. Michal Canov

starosta

Chrastava

 

Vážený pane starosto, dovolte, abych Vám popřál k Novému roku hodně zdraví a potřebné štěstí v životě i ve Vaší práci.

Především bych pak chtěl poděkovat Vám a pracovníkům úřadu za nebývalé pochopení a vstřícnost, se kterou jsem se u Vás v úřadu setkal. Teprve s odstupem deseti let a při srovnání s jinými obecními úřady musím ocenit, že to u Vás funguje a že máte lidi na svých místech.

V roce 2004 jsme spolu uzavřeli smlouvu o dílo, na jejímž základě jsem mohl odstěhovat poslední z domků v Nádražní ulici (dnes tam je parkoviště supermarketu). Namísto pouhé demolice a vytvoření množství odpadu tak byla zachována zajímavá památka lidové architektury.

Bohužel jsem netušil, že stavební povolení na nové lokalitě a závěrečné úřední uvedení stavby do užívání bude trvat déle, než samotný transfer a výstavba. A právě proto bych Vám chtěl poděkovat. Předpokládal jsem, že letos uskutečním slavnostní vernisáž, ale z časových i finančních důvodů to zatím nešlo. Tedy snad napřesrok.

Přeji Vám ještě jednou hodně zdraví a zdar ve Vaší práci a děkuji.

 

Milan Maršálek, Dolní Řasnice

Příloha: Foto před přesunem, foto na novém místě.

PS: Podobné snímky předávám Vašemu muzeu, abyste tam měli alespoň něco, než bude ona vernisáž.

 

V Chrastavě dne 10. 01. 2014 Ing. Michael Canov, starosta

 

Články o rozhodnutí realizovat a realizování supermarketu:

21.12.2004 Vznikne v Chrastavě supermarket?

22.08.2006 K výstavbě obchodního centra

27.04.2007 17 let trvající cesta od samoobsluhy k supermarketu