Starostové z Hrádecka a Chrastavska protestují proti slučování policejních služeben

video TV Chrastava

V Hrádku nad Nisou se v úterý 28. června sešli starostové 10 obcí Hrádecka a Chrastavska. Tématem schůzky bylo plánované slučování policejních oddělení v Chrastavě a Hrádku nad Nisou. Od dubna letošního roku jsou v pilotním projektu obě oddělení sloučená pod obvodní oddělení PČR v Hrádku nad Nisou. Definitivní sloučení má nastat 1. ledna příštího roku. Na místě plnohodnotného oddělení v Chrastavě má zůstat pouze služebna, kde policisté budou sloužit jen v pracovních dnech 7 a ¼ hodiny. Důvodem pro takzvanou optimalizaci je podle vyjádření krajského policejního ředitele Ondřeje Musila dlouhodobý podstav policistů v kraji. Sloučením služeben se má docílit toho, aby byl zajištěn výkon služby tak, že policisté budou v daném teritoriu po dobu 24 hodin denně sedm dní v týdnu. Podle starostů dotčených obcí se ale zhorší dostupnost této služby pro občany, zvýší se dojezdová vzdálenost, sníží početnost hlídek atd. Už první měsíce projektu ukázaly, že sloučení služeben není pro obce přínosem. Spíše naopak.
Otevřeným dopisem se proto starostové společně obrátí na ministra vnitra Víta Rakušana, premiéra Petra Fialu a policejního prezidenta Martina Vondráška. V dopise vyjadřují svůj nesouhlas s plánovaným slučováním a požadují zachování obou obvodních oddělení.

Plné znění otevřeného dopisu zde:

Protest proti rušení policejních služeben ze dne 28. 6. 2022

Starosta Chrastavy Michael Canov je proti sloučení služeben od samého začátku. Dopisem se na ministra vnitra obrátil už dvakrát. V níže uvedených odkazech naleznete plné znění dopisů včetně odpovědí ministerstva.

Dopis ze dne č. 1 ze dne 27. 1. 2022
Odpověď na dopis č. 1 ze dne 11. 2. 2022
Dopis č. 2 ze dne 4. 3. 2022
Odpověď na dopis č. 2 ze dne 21. 3. 2022


Chrastava 29. červen 2022

Věra Baumgartnerová
informační a mediální referent