Chrastava - www.chrastava.cz - homepage Chrastava
Fórum o Chrastavě
 
 FAQFAQ   HledatHledat   Seznam uživatelůSeznam uživatelů   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   RegistraceRegistrace 
 ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Vlakové nádraží

 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď    Obsah fóra Chrastava -> Naše město
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Blanka Vávrová



Založen: 25.5.2007
Příspěvky: 531

PříspěvekZaslal: čt červenec 15, 2010 11:13 am    Předmět: Vlakové nádraží Citovat

Michale, je něco nového s budovou vlakového nádraží? Začínám mít dojem, že na nás ČD kašlou. Nejen že tu nemáme možnost si koupit jízdenku IDOL, ale už po druhé v krátké době se stalo, že jim "odešla" jedna motorová lokomotiva a místo aby poslali náhradní velkou dieslovku, jak to řešili dřív, nechali prostě jezdit místo dvou jen jednu soupravu. A tak jsem místo v 5,41 odjížděla do práce až v 6.18. - místo křižování v Chrastavě souprava napřed do Liberce a pak teprve zpět. Pochopím to v době kalamit, ale teď, v létě? Musela jsem zpoždění vysvětlovat vzteklým zákazníkům, kteří už stepovali před firmou. Na peróně jsem slyšela, že už je to podruhé v krátké době. Navíc, jestli zruší nádraží - týká se to i Hrádku?, přijdou o práci i výpravčí, což je podle mě v téhle době taky dost průšvih - několik lidí produktivního věku, snad jen jeden před důchodem, s poměrně úzkou specializací. A poslední otázka, nevíš, jestli bude ARRIVA uznávat i IDOL systém a bude nám platit IDOL karta? Asi pošlu dotaz přímo ČD a krajskému provozovateli systému IDOL.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Miroslav Chvála



Založen: 4.9.2007
Příspěvky: 51

PříspěvekZaslal: čt červenec 15, 2010 12:20 pm    Předmět: Citovat

Vážená paní Vávrová,
přednesl jsem Váš závěrečný dotaz pracovníku odboru dopravy krajského úřadu Libereckého kraje a ten mě ubezpečil, že na Českém území bude určitě IDOL karta platit i u nového přepravce.
S pozdravem
Ing. Miroslav Chvála, tajemník MěÚ
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Blanka Vávrová



Založen: 25.5.2007
Příspěvky: 531

PříspěvekZaslal: čt červenec 15, 2010 12:25 pm    Předmět: Dík Citovat

Pane Chválo, dík, alespoň nějaká dobrá zpráva Laughing .
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Michael Canov



Založen: 2.4.2007
Příspěvky: 1733

PříspěvekZaslal: čt červenec 15, 2010 1:23 pm    Předmět: To: Blanka Vávrová Citovat

Ahoj Blanko,
další jednání k budově vlakového nádraží bude 4. srpna 2010.

Faktem je, že řešení v současnosti neexistuje (ČD vyžaduje platby od provozovatele vlaků, což je od prosince Arriva a ta to odmítá, že budovu nepotřebuje). Na druhou stranu podařilo se problém zmedializovat (dostat ho z kanceláří na veřejnost) a podařilo se realizovat schůzku přímo v restauraci Perónka. Tzn. že nyní nepůjde budovu Českými drahami jen tak nenápadě bez pozornosti okolí zavřít. A navíc je na naší straně jednoznačně Liberecký kraj (jak náměstek pro dopravu tak Odbor dopravy KÚ LK a navíc já osobně jsem členem Dopravního výboru LK). A v neposlední řadě velmi dobře vycházím s vedením Správy železniční a dopravní cesty (majitelé nástupišť a kolejí). Mohu slíbit, že budu velmi pozorně a ostražitě hlídat jakékoliv kroky v dané věci.

Co se týče Hrádku n. N. tam by zavření budovy hrozit nemělo, neboť pokud jsem dobře informován, tak na první železniční stanici od státní hranice je nádražní budova povinná ze zákona.

http://www.chrastava.cz/2010/nadrazi.htm
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Petr Zeman



Založen: 23.2.2008
Příspěvky: 131

PříspěvekZaslal: čt červenec 15, 2010 5:26 pm    Předmět: Citovat

Dobrý den
Pane Canov mohl bych Vás poprosit o nějaké osvětlení výhod, nevýhod, a celkového fungování IDOLU. Teď jsem musel poměrně dost cestit hromadnými prostředky a pokud mohu porovnat a i podle toho co jsem kde vyčetl, tak kromě cca 20% zdrašení BUSU Chrastava - Liberec to nepřineslo nic. Integrovaného na tom není taky nic. Jak se toho zúčastňuje Chrastava a co se proti tomu mohlo tenkrát dělat, vždyť to nefunguje. Během několika cest s přestupy jsem neviděl nikoho to použít a ani řidiči či průvodčí o tom toho moc nevědí a mluví o tom poměrně s despektem.
Kam jdou vůbec ty peníze za OpusCard.
Přiznám se, že mi to připadá, že účelem tohoto systému je přelít peníze tak nějak do Liberce.
Bohužel se mi opět potvrzuje, že jakékoliv přerozdělení peněz vede k jejich úbytku, což je asi důvod onoho zdražení.....
Děkuji
Petr Zeman
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Michael Canov



Založen: 2.4.2007
Příspěvky: 1733

PříspěvekZaslal: čt červenec 15, 2010 6:21 pm    Předmět: To: Petr Zeman Citovat

Dobrý den pane Zemane,
stránky Idolu jsou na http://www.iidol.cz/ . Nechci a nemám ani oprávnění dělat ani obhájce ani žalobce Idolu. Chrastava (myšleno radnice) s jeho zavedením společného neměla nic a zavedení nebylo s městy konzultováno ve smyslu zavést nebo nezavést, konzultováno bylo (a je) pouze ve smyslu připomínek.
Zde jsem se snažil (a zdá se že úspěšně i pro rok 2011), aby idea propojení autobusové a vlakové dopravy nebyla speciálně u Chrastavy na úkor autobusové dopravy Liberec-Chrastava. Tzn. zaváděná výhoda (od jízdního řádu prosinec 2010-prosinec 2011) pro lidi přestupující v Chrastavě z vlaku na autobus a zpět a především pro lidi bydlící v části města u vlakového nádraží bude ta, že prakticky všechny autobusy by měly být protaženy až na vlakové nádraží (a přitom by měly být zachovány klasické linky Lbc-Chr. přes zast. Střelák a autobusové nádraží u Lidového domu).
Co se týče jízdného - obecně platí, že je výhodné pro lidi co přestupují. Např. pro Chrastaváka jedoucího autobusem z Chrastavy do Liberce a tam tramvají platilo dříve 14+16=30 Kč, zatímco nyní 20+0=20Kč (s časovým omezením 90 minut).
Nevýhodné je pro lidi co nepřestupují a nejvíce pro ty z nich co jedou jenom kousek, ty zaplatí cestu Chrastava (myšleno katastr) - Liberec (myšleno též katastr) 20 Kč (vzdálenost je definována jako 13 tzv.jednic). Vůbec se nerozlišuje o jakou část města se jedná. Tzn. i cesta Střelák (Chrastava) - Machnín (Liberec) stojí 20 Kč. Zde jsem se pokoušel o změnu a dokonce tehdejší ředitel Koridu LK s.r.o. přímo na večeru se starostou v listopadu 2009 http://www.chrastava.cz/muinfo/akt1/vecer/vecer71.htm slíbil změnu ceníku u těchto superkrátkých tras na polovic. Bohužel slovo nesplnil a nové vedení Koridu toto odmítá.
Další informace: Lze zakoupit jízdenku 7-denní (z Chrastavy do Liberce pro dospělého za 160 Kč) a 30 denní (za 600 Kč) blíže http://www.iidol.cz/files/file/SPP%20a%20tarif/2010/01/cenik_idol.pdf . Po tuto dobu lze s Idolem cestovat neomezeně na výše uvedenou jízdenku na dané trase.
Pro dopravu Idol lze kombinovaně používat i vlak.

Co se týče - kam jdou peníze - tak dopravu platí Liberecký kraj (MHD Liberec platí Liberec). A všechna města kraje (s výjimkou Liberce sic!!!) platí od cca roku 1995 na tzv. dopravní obslužnost již cca 10 let neměnnou částku na jednoho obyvatele (teď nevím přesně ale je to něco pod 100 Kč/ob., myslím že 83). Liberec neplatí s odůvodněním, že doplácí na MHD Liberec, já a někteří mí kolegové proti tomu léta marně protestujeme, že Lbc má právě jako větší město z důvodu některých služeb, které menší město nemá (jako je např. MHD) podstatně vyšší příjem ze státního rozpočtu ze sdílených daní (v přepočtu na jednoho obyvatele) - marně.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Blanka Vávrová



Založen: 25.5.2007
Příspěvky: 531

PříspěvekZaslal: čt červenec 15, 2010 9:38 pm    Předmět: Ještě IDOL Citovat

IDOL týdenka z Chrastavy do Liberce za 160,- slouží zároveň jako "lítačka" po Liberci na celý týden vč.SO+NE. Týdenka IDOL vlakem z Chrastavy do Hrádku přijde na 126,- Kč, což je proti jednotlivému jízdnému i zpáteční jízdence ČD přece jen výhodnější. Kartou mohu platit v autobusech a zajišťuje mi i tarif jednotlivého jízdného 16,-Kč ve vlaku, když se mi kvůli krátkému týdnu týdenka nevyplatí. ČD si mohou účtovat (při platbě na nádraží v Chrastavě, kde IDOL terminál není, za jednotlivou jízdu 20 Kč, za zpáteční jízdenku 36,-, což je 1 jízda za 18,-Kč. Samozřejmě má ČD své vlastní slevové tarify, ale jejich karta se nedá použít na busy. A kartou mohu platit jako elektronickou peněženkou, takže nemusím mít připravené drobné.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Petr Zeman



Založen: 23.2.2008
Příspěvky: 131

PříspěvekZaslal: pá červenec 16, 2010 4:28 am    Předmět: Citovat

OK
Děkuji oběma
Coby integrovaný dopravní systém lib. kraje jsem myslel, že byl minimálně konzultován v rámci kraje.
Mě pouze šokovalo co mě stála jedna cesta, vylepšená o odstávku JBC-Desná, kdy jsem musel popojet autobusem ČSAD navíc. Veškerá integrovanost je podmíněna koupí jakýchsi kartiček. Při druhé cestě jsem to vyloženě poptával u řidičů a průvodčích a Ti se k tomu opravdu stavěli tak jak jsem popsal.
Měl jsem spíš takovej ekonomicko ekologickej záchvat a nechtěl jsem jet sám autem. Už to neudělam. Pro mě když bych chtěl jet 1x - 4x za měsíc kupříkladu na výlet to znamená pouze zdražení (ta kartička taky něco stojí) a ještě budu muset hlídat, jestli je spoj "IDOLovej."
Takže můj pokus o použití hromadné dopravy skončil bohužel takto.....
PZ
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
josef novák



Založen: 15.7.2008
Příspěvky: 79
Bydliště: Střelecký vrch

PříspěvekZaslal: pá červenec 16, 2010 7:47 am    Předmět: Citovat

Pane Zemane!

Úplně Vám rozumím-- naprosto mám stejnou zkušenost. A navíc jak píšete ano také něco stojí a nejen peníze (myšleno). Když jsem si ji vyřizoval (nechám dojít její platnost a obnovovat nebudu)- několikerá návštěva Liberce -- neobslouží Vás jen tak někde,kde mají místo prostik s veřejností atd. a navíc nikdo ani tam co mi ji předaly mi nebyl nikdo schopen vysvětlit její praktické použití v autobuse MHD. A to nemluvím o dalším "doprošování" když jem si chtěl dobít peníze. Prostě hrůza ze strany zaměstnanců MHD.
Takže když to schrnu -- všechno jen mínus, zdražením počínaje a zbytečnou kartou konče. J.N.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Blanka Vávrová



Založen: 25.5.2007
Příspěvky: 531

PříspěvekZaslal: po červenec 19, 2010 2:58 pm    Předmět: Upravená Městská liberecká karta a OPUS card Citovat

Pokud jedete jednotlivou jízdu, asi Vám IDOL moc nepomůže, ale při pravidelném dojíždění se karta - Liberecká městská upravená nebo nová OPUS card vyplatí. Nikdy jsem neměla problém s dobíjením u řidičů autobusů nebo v Hrádku na nádraží. Jen průvodčí ve vlaku nemohou kartu dobít, pouze mají čtečku karet a poznají, jestli máte zaplacenou týdenku či ne. Pro podrobnější informace o cestování s IDOLem klikněte na http://www.iidol.cz/, internet jak vidno máte. Dojíždím na opačnou stranu, ale do Liberce mi vyhovuje bezhotovostní placení a možnost pokračovat zdarma dál MHD bez shánění dalších jízdenek. A také to, že tato karta platí na celém území LK. Nemluvě o tom, že pomocí Liberecké městské karty si můžete zajistit přes internet vstupenky a získat slevu na vstupném do kulturních zařízení, zajistit předem místenku do Prahy aj. Takže za trochu těch nepříjemností při pořizování karty to stojí. Karta neplatí pouze do dálkových busů z jiných krajů. Kdo dopravu zajišťuje snadno zjistíte pomocí vyhledávače spojení http://jizdnirady.idnes.cz/vlakyautobusy/spojeni/
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Michael Canov



Založen: 2.4.2007
Příspěvky: 1733

PříspěvekZaslal: čt srpen 05, 2010 7:41 pm    Předmět: Osud budovy vlakového nádraží Citovat

Plánované jednání o osudu budovy vlakového nádraží http://www.chrastava.cz/2010/nadrazi.htm , které mělo být 4. srpna 2010 bylo na žádost SŽDC Krajským úřadem Libereckého kraje zrušeno s tím, že nám bude dle sdělení z kraje sdělen náhradní termín.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď    Obsah fóra Chrastava -> Naše město Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Český překlad phpBB Czech - www.phpbbcz.com