Den s hejtmanem Martinem Půtou


(psáno fejetonovým tónem)

reportáž TV Chrastava  fotogalerie 

Známe se s Martinem Půtou 12 let a potkáváme se a spolupracujeme často. Ale ještě jsme spolu netrávili celý den. V pátek 26. září 2014 však byl den, který celý strávil pan hejtman v Chrastavě na nejrůznějších místech a já s ním. Začínáme u mne v kanceláři přesně v 8 hodin. Hejtman si prohlíží tři pamětní knihy a podepisuje se do poslední z nich, kterou krásně nadepsal svým krasopisem ředitel školy Aleš Trpišovský. A nevěřícně zírá na ten úplně první podpis v první z knih z počátku října 1938.

Ve škole v budově na náměstí hejtman beseduje s vedením školy a o přestávce se zdraví s učiteli v kabinetu. Následuje prohlídka počítačové učebny a dalších učeben v původně půdním prostoru a také horolezecké stěny v tělocvičně. Zlatým hřebem je ale návštěva učebny chemie, kde zrovna dělají pokusy. A tak vstupujeme do mé zamilované třídy, kde jsem řádil co by učitel chemie a fyziky 10 let. Můj nástupce Tomáš Jerje se nenechává zahanbit, naopak. Zrovna vyrábí vodík, chytá ho do nádoby naplněné mýdlovou vodou a hledá dobrovolníka. „Tady je“, hlásím a strkám nebohého hejtmana k pokusu. Pan učitel neváhá, hejtmanovy ruce ponořuje do bublin. Poté pan učitel z co největší vzdálenosti, aby se mu nic nestalo, zapaluje špejlí bubliny na Martinových rukách. Ozve se výbuch, ale hejtman hrdinně přežije bez újmy (viditelné) na zdraví a tak jdeme dál.

Ve sportovní hale právě frčí sport, kterým se Chrastava právem chlubí a který se v Čechách hraje prakticky jen zde – kolová. A tak pan hejtman pozorně pozoruje prvoligové hráče, naslouchá trenérovi a vzápětí jde na věc. Reportér by reportoval: „Hejtman se rozjíždí, asistenti asistují, již neasistují a hejtman jede sám…a již nejede…žije, to je hlavní“. No, brnkačka jízda na kole na kolovou určitě není.

V dalším programu se vystřídají exkurze do největší firmy Benteler a do největší ryze české firmy Vzduchotechnik, prohlídka zázemí kina a školní jídelny, jízda z  Chrastavy do Liberce a zpět na transbordéru (Lužickou Nisou v Kolonce prochází hranice) a prohlídka hasičského muzea. A především setkání s lidmi. Při obědě na Farmě Vysoká diskutuje hejtman se starosty obcí, pro něž vykonává Chrastava přenesenou působnost (i starostové jsou lidé J), odpoledne navštěvuje Charitu a dlouze si povídá s jednotlivými klientkami. Následuje setkání s „Andělohoráky“ u rybníčku. S nimi se hned hejtman skamarádí a iniciuje menší obchůzku vsí. Kolem dětského hřiště až ke kostelu. Kostel vůbec pana hejtmana mimořádně zaujal. Den s hejtmanem končí besedou se zastupiteli a s občany v CVA. Některé dotazy a poznámky jsou docela ostré, hejtman si dělá poznámky (myslím, že pár lidí na kraji dostane telefonicky hned po setkání naléhavé úkoly) a pohotově odpovídá. Beseda končí, lidé se rozcházejí a já si myslím, že to nebyl vůbec promarněný den, naopak. Hejtman poznal Chrastavu ze všech stránek, přijetí bylo všude velmi přátelské a bylo vidět, že si lidé (a to včetně vedoucích pracovníků navštěvovaných firem) zájmu hejtmana o to, jak se jim daří, velmi váží.


Chrastava dne 29.09.2014 Michael Canov, starosta


Liberecký kraj : fotogalerie na FB Libereckého kraje

Článek na stránkách Libereckého kraje Chrastava je městem kolové, hasičů, transbordéru, chemických pokusů i ukončených silničních staveb

Tv Libereckého kraje: radnice a škola, kolová, Benteler, Charita, Vzduchotechnik, Andělská Hora, Muzeum hasičské techniky, beseda s občany v CVA 

 


Články související:
27.08.2014 Hejtman slavnostně otevřel chrastavskou jedničku
07.08.2014 Povodně – čtyři roky poté – Památník povodní 2010
06.06.2014 Hejtman odstartoval poslední etapu průtahu na Frýdlant
28.03.2014 Hejtman slavnostně zahájil práce v Chrastavě II a ve Vítkově
11.11.2013 Premiér Jiří Rusnok navštívil Chrastavu
01.11.2013 PhDr. František Vydra obdržel nejvyšší vyznamenání Libereckého kraje
31.07.2009 Hejtman (Stanislav Eichler) Libereckého kraje navštívil Chrastavu
12.12.2007 Oficiální návštěva hejtmana (Petr Skokan) Libereckého kraje